Marmor är en metamorf bergart som till stor del består av kalkspat. Strukturen kan vara fin- eller grovkornig. Marmor bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer vilket medför att den ursprungliga bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras. Eftersom marmor är en relativt lätt att bearbeta, en bergart som har ett tilltalande utseende har man använt den som byggnadssten och ornamentering över hela världen under tusentals år.
Ren marmor är vit, men föroreningar av olika slag är vanliga och ger då bergarten olika färger, i ett ofta flammigt mönster, det som vi brukar kalla för marmorerad.
Marmor är vanligt förekommande i det svenska urberget. Svenska varianter av marmor är ekebergsmarmor och gropptorpsmarmor, och konstnärerna har fått en ytterst ovanlig sort från Falu Gruva till några av sina projekt.
Marmor från Gåsgruvan i Persberg
Denna underbara marmor från Gåsgruvan består huvudsakligen av kalksten. All marmor har ursprungligen varit kalk.
I Gåsgruvan utanför Filipstad har det brutits kalk sedan 1852. Hälften av Sveriges sjökalk, alltså sådan som används för att kalka sjöar mot försurning, kommer härifrån. Kalcit är en bergart som i huvudsak består av ämnet kalcit samt skalrester från koraller och snäckor.
I Sverige och runt Östersjön bildades kalkstenen för över 500 miljoner år sedan. I Sverige har kalksten använts som byggnadsmaterial i över 1500 år. De vackra golven i kyrkor är ett exempel men även uppförande av hela byggnader förekommer.
Vit kalcit symboliserar det sublima, det allomfattande, det som genomstrålar allt, det som alltid är där även när vi inte ser det, det vita ljuset, det goda.